Výroba kyseliny citronové
Submerzní kvašení
Submerzní fermentace kyseliny citronové sestává nejprve z přípravy substrátu, což je v podstatě velmi důkladně
dekationizovaný roztok sacharózy nebo dextrózového sirupu v různých poměrech, který je dále řízeně doplněn
o potřebné živiny a stopové prvky. Samotná fermentace je založena na interakci upraveného a sterilního
substrátu s produkčním kmenem Aspergillus niger ve fermentorech speciální konstrukce a za daného řízeného
režimu, co se týká vzdušnění, míchání, temperace a dalších fyzikálně-chemických podmínek. Proces je
ukončen po 150 - 180 h, kvasné roztoky se oddělí od mycelia a jsou dále zpracovány v izolační části výroby.
Izolace kyseliny citronové
Izolace kyseliny citronové z kvasného submerzního roztoku probíhá postupnými fyzikálně-chemickými
operacemi. Kvasný roztok je ze skladových nádrží čerpán do srážecích reaktorů, kde se kyselina citronová sráží
kontinuálně vápnem za vzniku citronanu, resp. hydrogencitronanu vápenatého, který se z reakční směsi odfiltruje.
V dalším procesu se rozkladem citronanu, resp. hydrogencitronanu vápenatého kyselinou sírovou získá roztok kyseliny
citronové, přičemž odpadá sádrovec. Roztok kyseliny citronové se odbarví, zfiltruje a deionizuje. Dále následuje
tepelné zahuštění roztoku na odparce, krystalizace, odstřeďování krystalické kyseliny citronové, její sušení a adjustace.
Konečný produkt kyseliny citronové je expedován pod označením KCM nebo KCB. Dalším produktem je roztok kyseliny
citronové 30 - 50% dle přání zákazníka.
Soli kyseliny citronové
Citronan monosodný
Hydrogencitronan disodný
Citronan trisodný
Principem výroby těchto solí kyseliny citronové je neutralizace roztoku kyseliny citronové roztokem hydroxidu
sodného podle stechiometrických poměrů do prvního, druhého či třetího neutralizačního stupně. Po úpravě těchto
roztoků odbarvováním, filtrací a zahušťováním krystaluje požadovaný produkt, který je následně
odstředěn, usušen a adjustován.
Citronan tridraselný
Citronan tridraselný se vyrábí neutralizací roztoku kyseliny citronové roztokem hydroxidu draselného do třetího stupně
neutralizace. Odbarvený a zfiltrovaný roztok citronanu tridraselného se zahušťuje v nádrži, po ochlazení vzniká
krystal citronanu draselného, který se dále odstřeďuje, suší a adjustuje.
Kyselina vinná
Vinný kámen, který je základní surovinou při výrobě kyseliny vinné, je rozpouštěn v kyselině chlorovodíkové a
vzniklý roztok je srážen vápenným mlékem za vzniku málo rozpustného vinanu vápenatého, jehož suspenze se odfiltruje
na vakuovém filtru. Vinan vápenatý se rozkládá kyselinou sírovou za tvorby kyseliny vinné a sádrovce, který je
následně odfiltrován. Roztok kyseliny vinné je odbarven, zfiltrován a deionizován. Po zahuštění a vykrystalování
je krystal kyseliny vinné odstředěn, usušen a adjustován.
Chlorid vápenatý
Principem výroby chloridu vápenatého je neutralizace oxidu vápenatého kyselinou chlorovodíkovou. Roztok po neutralizaci
se filtruje a upravuje na potřebnou hustotu. V další operaci se do roztoku přidává peroxid vodíku a vyloučené
nečistoty se odfiltrují. Pro potravinářské účely se část produkčního roztoku chloridu vápenatého ředí pitnou vodou na
požadovanou hustotu. Čistý krystalický chlorid vápenatý se z výše uvedeného roztoku vyrábí vakuovým zahušťováním s následnou
filtrací. Zahuštěný roztok je ochlazen v krystalizátorech, vyloučený krystal je oddělen na odstředivce. Takto je dále expedován.
Síran (kamenec) chromito-draselný
Principem výroby síranu chromito-draselného je rozpouštění ferrochromu v kyselině sírové s následným přidáním
síranu draselného. Roztok síranu chromito-draselného se přečerpá do krystalizátorů, kde rušenou krystalizací
při samovolném ochlazení dochází ke tvorbě krystalů. Krystaly síranu chromito-draselného se odfiltrují,
promývají vodou a bez další úpravy expedují. Matečný roztok z filtrace obsahující síran železnatý se zahušťuje a
krystaluje. Krystalická forma síranu železnatého se odfiltruje a matečný roztok po filtraci se vrací zpět
do krystalizace síranu chromito-draselného.